Maatiloilla tilinpäätöksen aika

Vuosi 2016 on jo hyvässä vauhdissa. Tammikuu ja paukkuvat pakkaset ovat vaihtuneet helmikuun talvisiin ja valoisiin päiviin.

Haastava vuosi takana

Maatiloilla on tehty ja tehdään helmikuun loppuun asti tilinpäätöksiä. Tilinpäätöksen yhteydessä tiloilla pohditaan edellisen vuoden tapahtumia: on ollut onnistumisia ja epäonnistumisia. Monella tavalla haastava ja vaikea vuosi on takana.

Verosuunnittelun kiemurat

Tilinpäätöstä tehdessä tulee pohtia verosuunnittelua pitkäjänteisesti. Viime vuonna monilla tiloilla järjesteltiin lainojen maksuohjelmia ja haettiin lyhennyslykkäyksiä pankista. Poistoja tehdessä onkin hyvä pitää mielessä se nyrkkisääntö, että poistoja tehdään saman verran, kuin lainoja on vuoden aikana lyhennetty. Poistot ovat paras keino tasata hyvien ja huonojen vuosien verotettavaa tuloa. Onko ehkä nyt se vuosi, kun on järkevää säästellä poistoja ja säilyttää tilan positiivinen nettovarallisuus?

Yhtä ja oikeaa vastausta ei ole. Verosuunnitteluun ja tilinpäätökseen vaikuttaa monet muutkin asiat. Sen vuoksi suosittelen käyttämään tilinpäätöksessä apuna maatalousverotuksen ammattilaista.

Aurinkoisia talvipäiviä toivoo,
Aukusti Pieviläinen