Mikä Neuvo?

Neuvo 2020 on maatilojen neuvontajärjestelmä, jonka kautta maatilat voivat saada monipuolista neuvontaa oman tilasi tarpeisiin. Neuvo 2020 -palvelun kautta voi tehdä suunnitelmia, selvityksiä ja kartoituksia maatilan ympäristökysymyksiin, kasvinsuojeluun, eläinten hyvinvointi- ja terveysasioihin, energiatehokkuuteen, luomutuotantoon sekä nykyaikaistamiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen.

Kuka neuvoo?

Tilan tarpeisiin sopiva neuvoja löytyy Ruokaviraston ylläpitämästä neuvojarekisteristä osoitteesta www.tilaneuvojat.ruokavirasto.fi. Rekisteristä voi hakea neuvojaa asiasanan, tuotantosuunnan, tai neuvonnan aihealueen mukaan. Kaikki hyväksytyt neuvojat ovat sitoutuneet antamaan luottamuksellista ja laadukasta neuvontaa. Neuvoja ei saa paljastaa tilan asioita kolmansille osapuolille.

Mitä Neuvo 2020 maksaa?

Neuvonnan kustannukset ovat 63 euroa tunnilta, mutta neuvoja laskuttaa tilalta vain arvonlisäveron osuuden kustannuksista. Käytännössä Neuvo 2020-palvelu on maatiloille ”ilmaista” tai yksi tuen muoto. Maatila voi saada neuvontaa yhteensä 15 000 euron edestä koko ohjelmakauden aikana.

Kuka hoitaa byrokratian?

Tilan valitsema neuvoja hoitaa kaiken Neuvo 2020-palveluun liittyvän byrokratian ja lisätyön. Maatila tilaa palvelun, saa palvelun ja maksaa palvelusta arvonlisäveron osuuden. Arvonlisävero on kirjanpidossa vähennyskelpoinen.

Lisätietoa verkossa

Ruokaviraston sivuilta